[Inne] światła xenon moc i zasieg? vag?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cezar
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 37

Nie mogę patrzeć .... cudowna
  • krzys301
    Ambiente
    • 2007
    • 244
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

chciałbym sie podpytac czy za pomoca komputera (vag) mozna regolowac moc i zasieg światel xenonowych .
    Akurat jestem wspólużytkownikiem passata b6 z bi-xenonami i po pierwszej nocnej podrozy owe swiatla zawiodly mnie ( jezdzilem oplem z xenonami i droga byla oswietlona jak w dzien, niemal niepotrzebne byly swiatla drogowe) .
    Bede wdzieczny za podpowiedz

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

krzys301, mocy nie da się regulować. Zasięg powinien regulować się sam o ile światła są odpowiednio ustawione ( trzeba je najpierw ustawić ręcznie, żeby potem dobrze działało samopoziomowanie ). A ile ten Passat ma przejechane? Może palniki już słabe, albo soczewki zaszły mgiełką ( łatwo to sprawdzić wieczorem na zapalonych światłach; patrząc z boku powinno być widać tylko wewnętrzne refleksy od soczewki, jeśli świeci cała powierzchnia soczewki to znaczy, że jest brudna ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• krzys301
        Ambiente
        • 2007
        • 244
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

jest to nowka passat b6 1.8tsi dsg. Pytalem sie o moc, gdyz bedac w serwisie( po awarii silnika zakoczonej laweta przy 20km) poprosilem w serisie , aby ustawili mi automatyczne wlanczanie sie swiatel mijania, a serwisant powiedzial , ze przy tej opcji beda swiecily 75% mocy, a po przelaczeniu normalnie ( zadnej roznicy nie zauwazylem stojac przy scianie).
        Domyslam sie, ze przez komputer vag mozna czynic cuda, ale trzeba sie jeszcze na tym znac.
        Światła przy wlanczaniu "tanczą" wiec z samopoziomowaniem wszystko ok, moze bedzie to wina ustawienia bazowego, oby.
        Po prostu chcialbym zasiegnac jezyka, moze ktos mial cos podobnego.
        Mialem kiedys Opla z xeonami i widno mialem jak w dzien.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

krzys301, tak by mogło być przy zwykłych żarówkach, ale nie przy ksenonach. Co do ustawienia to na lampach, gdzieś na obudowie, z boku powinna być karteczka z numerem lampy i informacja o ustawieniu lampy np. 1,2%. Oznacza to, że wiązka w prawidłowo ustawionej lampie opada w dół o 1,2%, czyli po ludzku na każdy metr odległości od lampy wiązka powinna opadać o 1,2 cm. Najłatwiej jest stanąć na płaskim terenie, 10m od ściany ( samochód prostopadle, przodem do ściany ), posadzić kierowcę, odpalić światła i silnik, poczekać aż się wypoziomują, wziąć miarkę i zmierzyć: najpierw wysokość wiązki od ziemi przy samych światłach, a potem na ścianie 10m dalej. Przy założeniu tych 1,2% opisanych na lampie, wysokość na ścianie powinna być mniejsza o 12 cm niż wysokość przy lampie. Jak tak jest to jest OK, jak jest niżej o powiedzmy 1 - 2 cm to możesz podregulować na śrubach. Jak jest więcej to trzeba by najpierw odpalić procedurę VAG, żeby ustawić silniczki w centralnym położeniu i dopiero regulować. Jeśli chodzi o położenie lewo-prawo to punkt zagięcia linii światłocienia ( pierwsze zagięcie liczone od lewej do prawej i oczywiście dla każdej lampy oddzielnie ) powinien wypadać dokładnie naprzeciwko środka soczewki ( światła świecą na wprost ).

Komentarz

• krzys301
            Ambiente
            • 2007
            • 244
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

nurtowalo mnie te 75% mocy , ale jak nie ma takiej mozliwosci, to fajnie.
            Z ustawieniem dam sobie rade.
            Nawiasem mowiac, to zenada, aby dealer wydal taki samochod( ale po tym jak w kolach bylo 2.7 i 3.0 atm , auto stanelo po przejaechaniu 10 km i konieczna byla podroz laweta do serwisu ) to juz te ustawienie swiatel nawet mnie nie dziwi.

Komentarz

• innova
              Rider
              • 2011
              • 554

Zamieszczone przez krzys301
              Akurat jestem wspólużytkownikiem passata b6 z bi-xenonami i po pierwszej nocnej podrozy owe swiatla zawiodly mnie ( jezdzilem oplem z xenonami i droga byla oswietlona jak w dzien, niemal niepotrzebne byly swiatla drogowe) .
              Bede wdzieczny za podpowiedz
              krzys301, użytkując skodę O2 z xenonami i powiedzmy skodę A6 z bixenonami uważam, iż za światła punkt należy przyznać O2. Z barku czasu jeszcze nie zagłębiałem się co jest przyczyną słabości A6 ale muszę przyznać, iż ze wszystkich znanych mi oraz użytkowanych pojazdów to właśnie O2 w kwestii świateł stawia wysoko poprzeczkę w grupie VW stąd zapewne będziesz musiał się pogodzić ze słabszym oświetleniem w przypadku Paska, no chyba że zamiana bixenonów na xenony daje pozytywny rezultat.
              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
              Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• krzys301
                Ambiente
                • 2007
                • 244
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

ok, takie czasy, trzeba miec szczescie kupujac nowy samochod, pisalem jeszcze na innych forach i stawiaja na ustawienie mechaniczne swiatel ( podobno fabrycznie tak nisko ustawiaja, a sprzedawca olal sprawe i jest jak jest)
                xenony mialem w 2000 roku w nowej vectrze, niezapomiana przyjemnosc, mijania a widno jak na drogowych

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

krzys301, zapodaj jakieś zdjęcia wieczorem jak to na drodze wygląda

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

Zamieszczone przez krzys301
                    ( podobno fabrycznie tak nisko ustawiaja, a sprzedawca olal sprawe i jest jak jest)
                    xenony mialem w 2000 roku w nowej vectrze, niezapomiana przyjemnosc, mijania a widno jak na drogowych
                    u mnie jak zauważyłem poprzedni właściciel zmodyfikował nieznacznie ustawienia xenonów (nawet jakiś błąd adaptacji tam pozostał) w O2 (podniósł ma się rozumieć na tyle, na ile nie było to destrukcyjne dla innych kierowców), ponadto xenon O2 nie ma odcięcia takiego jak bixenon A6 i teraz mogę się cieszyć zarówno dobrze oświetloną drogą jak i znakami i to właśnie używając jedynie świateł drogowych. Zima nadeszła a wraz z nią ciemności więc będę miał motywację żeby przepatrzeć dokładnie co tam się dzieje w A6, może się skończy na tym że bixenon na xenon wymienię wracając do poprzednio przytoczonego wniosku.
                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

innova, a cóż to jest "skoda A6"? :P
                      "powiedzmy skodę A6 z bixenonami uważam"......

Komentarz

• innova
                        Rider
                        • 2011
                        • 554

Zamieszczone przez sew1981
                        innova, a cóż to jest "skoda A6"?
                        sew1981, tak czasem nazywam pojazd 'powiedzmy' :wink: zastępczy dla skody RS. Ostatnim razem użyłem tego sformułoawnia kilka godzin temu kupując w ASO skody wieszaki na siatki mocowane w bagażniku od O2. Te wieszaki bardzo fajnie się montuje również w sedanach (jaki by nie był, przykładowo A6) do górnej częsci bagażnika i świetnie wypełniają swoją rolę.

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

może coś te vw maja z tymi ustawieniami ksenonów bo u mnie w golfie IV też jakoś krótko świeca w porównaniu do octavii :roll: . spytam przy okazji - czy żeby je podnieść mechanicznie do góry troszkę muszę jechać do serwisu czy w każdej stacji diagnostycznej mi to zrobią bez problemu :?:
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

leszekmw, sam sobie pokręć śrubką na lampie. Jak znam diagnostów to od razu powiedzą, że się nie da, bo to ksenony i trzeba na komputerze :diabelski_usmiech . No chyba, że faktycznie potrzebujesz podnieść dużo, to wtedy dobrze byłoby ustawić lampy w położeniu serwisowym ( czyli w połowie fizycznej regulacji silniczków ).

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Panowie bez problemu mozna podnieść strugę światła w ksenonach, od wew strony lamp są plastikowe sruby którymi można regulować wysokosc, nic nie trzeba vagiem ustawiać, poprostu podkręcasz o półobrotu czy obrót i jest dobrze.
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

Zamieszczone przez kowal 2002
                                sam sobie pokręć śrubką na lampie.
                                Zamieszczone przez piramida
                                bez problemu mozna podnieść strugę światła w ksenonach, od wew strony lamp są plastikowe sruby którymi można regulować wysokosc, nic nie trzeba vagiem ustawiać, poprostu podkręcasz o półobrotu czy obrót i jest dobrze
                                a co na to ci z na przeciwka :?: :diabelski_usmiech
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• innova
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 554

Zamieszczone przez leszekmw
                                  no w myśl tego, co na forum w zakładce "humor" wynalazłem (cytat poniżej) to jak dobrze tą śrubą zakręcić to nawet jeszcze prezent dostaniesz :wink:

Załogowa misja na Marsa. Amerykański statek kosmiczny doleciał na Marsa...
                                  Wylądowali...
                                  Amerykańscy kosmonauci zbierają się do wyjścia ze statku, aż tu nagle podleciało dwóch Marsjan, takich śmiesznych zielonych
                                  i bzzz, zaspawali im drzwi wyjściowe.
                                  Amerykanie próbują wyjść... 10 minut, 30 minut... po godzinie się udało.
                                  Wyszli, a tam już zebrała się większa grupka Marsjan.
                                  No więc Amerykanie witają się i pytają:
                                  - Czemu zaspawaliście nam drzwi wyjściowe ?
                                  Na to Marsjanie :
                                  - Zawsze tak robimy nowym, ale to chyba nie problem. Niedawno byli tu Polacy, koledzy zaspawali im drzwi, a oni po 5 minutach już byli na zewnątrz... i jeszcze prezenty przywieźli...
                                  - Co? Przed nami byli tu Polacy? I rozdawali prezenty ? Jakie prezenty?
                                  - Nas wtedy nie było - mieliśmy wolne. Tak, jak koledzy nam opowiadali, to się jakoś tak nazywało... Chyba "wpierdol" ?...? Ale każdy dostał !!!

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

innova, kawał , mimo ze z broda , niezły ...
                                    ale sam duuużo jeżdżę po zmierzchu i wkurwiają mnie ci przeciwnicy z tymi hidami , ewentualnie z lampami ustawionymi na parę skrętów drutem w ta czy w tamtą :evil:
                                    zresztą w dzień to też przeszkadza bo jakoś człowiek ma to we krwi że się zawsze spojrzy w jakieś długie czy hidy czy inne druty jadące z naprzeciwka .. :twisted:
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• kowal 2002
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 5161

leszekmw, bo światła trzeba ustawić z głową. Ja zawsze ustawiałem sam i zawsze było lepiej a nikt z przeciwka nie migał...

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

a nic, jeszcze się taki nie znalazł co by mi mrugał światłami, po za tym chyba widzę czy mam dobrze ustawione światła czy nie, czy walę po gałach innym kierowcą czy jednak mam na tyle doświetloną jezdnię że nie muszę używać światłeł drogowych przy 180km/h
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• innova
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 554

[ Dodano: Nie 23 Paź, 11 20:07 ]
                                          ale sam duuużo jeżdżę po zmierzchu i wkurwiają mnie ci przeciwnicy z tymi hidami , ewentualnie z lampami ustawionymi na parę skrętów drutem w ta czy w tamtą
                                          ja mam rozszerzoną listę "nietolerancji" i to również w warunkach dziennych o tych:
                                          - co powłączali halogeny przednie jako dzienne bez przyciemnienia
                                          - poinstalowali dzienne na domontowanych w zderzakach LED'ach HIGH Power/HIGH Efficiency/HIGH Tech czy jak to tam zwał a które to nie posiadają żadnego skupienia wiązki (a to chyba jest 99,99% przypadków) i omiatają nimi dookoła

zatem jeszcze zanim mi się jakiś zawodnik z HID'em trafi to i tak już ciśnienie mam wysokie i żyje nadzieją, iż ta moda szybko przeminie lub pojawią się korekty albo w zimie to połamią... jeszcze zanim wylewu dostanę
                                          _______________________________________

Komentarz

• krzys301
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 244
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

jak sie temat rowzwiną
                                            a winni tej calej sytuacji sa niedouczeni serwisanci AUTORYZOWANYCH stacji , badz leniwi.

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

krzys301, jeśli chodzi zwykłe światła to tak, ale jak ustawić xenony bez vcds :|

Komentarz

• kowal 2002
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 5161

abstinent, tak samo

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez abstinent
                                                  krzys301, jeśli chodzi zwykłe światła to tak, ale jak ustawić xenony bez vcds :|
                                                  tak jak napisał kowal 2002, przerabiałem to już, oczywiście pierwszy raz brandzlowałem się z kompem i poziomowaniem zgodnie z procedurą : http://www.vcds.pl/index.php?mod=site&id=7 ale za drógim razem ustawiłem już bez procedury i też jest dobrze, za to teraz mam inny problem, muszę lampy rozebrać i je wyczyścić bo przy bliskim kontakcie wzrokowym ze świecącym xenonem widać że soczewki są matowe a to znaczy, że są brudne , ktoś już je rozbierał ?
                                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...